10-12-20

Tänkte visa vilka julgodisar vi gjorde i söndags. I veckan ska vi hinna göra kola och knäck men i helgen testade vi på lite nya grejer som blev väldigt lyckade. Bilderna är tagna igår och är resultatet.

Knäckbräck
Ingredienser:
2 dl Arla Ko vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl rostade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
2 msk Arla smör 

Gör såhär:
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad gryta. Koka utan lock, rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar 130° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten. Dela nötterna i stora bitar. Rör ner nötter och smör i smeten. Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv. Förvara i kyl.


Mozartrulle
Ingredienser:
150g nougat
300g mandelmassa

Gör såhär:
Forma den mjuka nougaten till en rulle, själv delade jag och robin bara på nougaten. Lägg nougaten på mandelmassan och rulla in den i mandelmassan. Pensla sen på mörk chocklad runt hela rullen och rulla den sen i hackad mandel. Låt rullen ligga kallt, gärna över natten. 


Polkabräck
Ingredienser:
200g mörk chocklad
200g vit chocklad
2dl polkagrisar

Gör såhär:
Smält chokladen i vattenbad. Klä under tiden en form 30 x 20 med ugnsfolie och bred ut den smälta chokladen i formen. Låt stelna helt.  Smält sedan den vita chokladen i vattenbad. Krossa polkagrisarna. Bred den vita chokladen över den stelnade chokladen och strö de krossade polkagrisarna över. Låt stelna innan du bryter den i bitar.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0