10-08-25


Tänkte berätta lite om GI metoden som jag börjat med nu, dock fuskar jag lite eftersom jag inte är ute efter att gå ner i vikt och fortfarande behöver få i mig lite mer mat, utan jag är bara ute efter att bli av med sötsuget och få en mer hälsosam livsstil. Jag äter fortfarande pasta & ris  men har uteslutit potatis som jag inte ens tycker om och andra potatis varianter.

GI-metoden handlar solm sagt om att välja livsmedel med "långsamma kolhydrater". Långsamma kolhydrater har ett lågt GI. Ett livsmedel med lågt GI kommer ge en lägre blodsockernivå under längre tid. Blodsockernivån blir jämn och lugn vilket kroppen mår bra av. Ju lägre GI som ett livsmedel har under ju längre tid kommer energin att fördelas över tiden vilket innebär att man inte små äter lika mycket.

Till varje frukost ska du välja ett livsmedel från samtliga nedanstående grupper, detta är ett förslag:

  • (Ägg alt. keso) Ät 2-3 ägg, omelett, 250g keso naturell, yoghurt.
  • (kött, fisk, fågel) Valfri mängd 150 g - Skinka, makrill, rökt lax, bacon, kalkon, salam.
  • (Grönsaker) Paprika, purjolök, salladsblad, tomat, gurka etc. 1 dl bär, 1 frukt, max en frukt per dag.
  • (Mejerivaror) Välj ett livsmedel : 1-2 msk färskost, 2 msk mjölk, 2-3 skivor hårdost, 1-2 msk fetaost.
  • (Dryck) Drick minst 2 glas vatten, C-vitamin, kaffe, te.
  • Ett exempel på min frukost : En omelett med skinka, purjolök, hårdost & vatten med c-vitamin.
     
    Mellanmål : Välj något av dessa livsmedel - Naturell yoghurt, skinka, rostbiff, dipp med grönsaker, smaksatt keso, en näve nötter, proteindrink, atkins proteinbar.

    Lunch & middag : Välj ett livsmedel från samtliga grupper, detta är ett förslag:
  • Ät obegränsat från denna grupp men minst 150g, antagligen orkar du inte mer än 150g ändå, undvik all form av panerad och friterad mat.
  • (kött, fisk, fågel, ägg) Köttfärs, kyckling, tonfisk, lax, makrill, skaldjur, biff, skinka, fläskfile, kalkon, ägg, mer eller mindre allt kött.
  • (Grönsaker, lågt kolhydratsinnehåll) Ät minst 500g per dag - Alfaalfa, groddar, gurka, sallad, paprika, rädisor, stjälkselleri, purjolök, färska kryddor. Aubergine, avokado, blomkål, broccoli, sparris, lök, spenat, tomat, morot etc.
  • (Tillbehör, GI-sänkare) Obegränsat med kryddor, gärna fettförbrännande starka kryddor. Chilli, dijonsenap, ingerfära, pepparrot.
  • GI-sänkare, vinäger, citron, lime, bönor, linser.
  • (Dryck) Drick minst två glas vatten, smaksätt gärna med citron, lime, äpple eller gurka.


 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0